Opera Națională Română Cluj-Napoca, consemnată în istorie drept cel dintâi teatru liric al țării, a sărbătorit împlinirea a 95 de ani de la înființare, cu un spectacol-simbol pentru istoria instituției.
„Aida” a făcut legătura, peste timp, cu spectacolul care a deschis cea dintâi cortină a acestei instituții, pe 25 mai 1920. Opera Națională Română Cluj-Napoca este o entitate artistică de înalt profesionalism, inspirat ancorată în mișcarea culturală universală. De la „Aida” din 1920 la… „Aida” din 2015, instituția și-a consolidat poziția și și-a fidelizat spectatorii.
Constituirea sa, în 1919, a însemnat un moment esențial în afirmarea artistică a orașului, impunând Clujul în peisajul artistic național și internațional. Gazeta Ardealului nota, „chiar dacă Clujul n-ar avea operă, ea ar trebui înfăptuită, căci o asemenea instituție dă un alt nimb orașului în care există, îi înviorează atmosfera și viața socială”.
Istoria operei clujene nu este lipsită de tensiuni, care, în timp, s-au șters – rămânând vie doar imaginea acestei scene lirice, în permanent progres. Privind retrospectiv, important este faptul că, într-o zi de marți – 25 mai 1920, a avut loc premiera clujeană a operei lui Giuseppe Verdi – „Aida”. O sală arhiplină a aplaudat atunci spectacolul. Înainte de deschiderea cortinei, Tiberiu Brediceanu a rostit cuvintele care aveau să însemne prima pagină a istoriei acestei Opere: „După multe și mari greutăți, pe care în aceste clipe le dăm uitării, inaugurăm astăzi prima Operă Națională a statului român”. Prin aceasta, Opera din Cluj a marcat și continuă să marcheze o filă importantă a istoriei teatrelor de operă din România.
De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au fost prezentate peste 200 de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, precum şi peste patruzeci de creaţii româneşti multe în premieră absolută – culminând cu OEDIP de George Enescu şi MEŞTERUL MANOLE de Sigismund Toduţă. Prin turneele sale în lumea întreagă, Operei clujene i-au fost recunoscute de fiecare dată, valoroasele calităţi şi potenţialul artistic excepţional.
Astăzi, Opera Naţională Română Cluj-Napoca este considerată o şcoală de elită a cântului și nu numai. Este locul în care au început artişti de renume internaţional precum Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Mihai Zamfir, Corina Circa.