România rămâne o țară cu un important ”consum” de emisiuni de radio. Radioul este o solidă sursă de informare, iar concurența televiziunilor nu l-a atins. Explozia posturilor de radio, după decembrie 1989, a fost expresia libertății regăsite, dar și o școală pentru jurnaliști. Iar în formarea și profesionalizarea lor au contribuit, fără îndoială, posturi profesioniste din Occident, care și-au deschis redacții în România. Printre primele a fost Radio France International, de la a cărui primă prezență în România se împlinesc 25 de ani. De la înființare, sub numele ”Delta”, el a fost un avanpost al francofoniei, un furnizor de știri de calitate, care a deschis orizontul preocupărilor ascultătorilor spre un areal mult mai larg, de la politică externă la cultură și tehnologie.
Succesul său, dincolo de calitatea emisiunilor, și de profesionalismul jurnaliștilor, este datorat și relației speciale a publicului românesc cu tot ce înseamnă cultura franceză. E drept, în relația României cu Franța au fost suișuri și coborâșuri. Asta nu a împiedicat, în plan cultural, un curs ascendent al legăturilor bilaterale. Politicul și-a văzut de ale lui, cultura, de ale ei. Iar Radio France International a facilitat aceste bune relații.
România și și Franța au multe în comun, și pot face multe împreună. Iar RFI România este legătura noastră directă cu Franța. Felicitări pentru ce face și la mulți ani!