Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
O absență vinovată a Ministerului Culturii – Ionuț Vulpescu

O absență vinovată a Ministerului Culturii

Marți, 20 septembrie 2016

„Astăzi se împlinesc 150 de la naşterea lui George Coşbuc, unul dintre cei mai importanți scriitori clasici ai noştri.

Cu această ocazie, au fost organizate – în județul Bistrița-Năsăud şi la Academia Română – o serie impresionantă de manifestări omagiale, menite să marcheze importanța pe care opera lui George Coşbuc (poet, traducător, publicist) o are în literatura română şi în istoria culturală modernă a națiunii noastre.

Dacă simpozionul ştiințific de la Academia Română era de aşteptat să se desfăşoare la înalt nivel (dat fiind faptul că poetul George Coşbuc a fost membru al Academiei, iar forul cultural suprem nu a ignorat nici un moment aniversar al valorilor naționale), surpriza au constituit-o complexele şi variatele manifestări organizate în județul Bistrița-Năsăud. Colocvii, recitaluri de poezie, vizite în locurile nemijlocit legate de biografia poetului, vernisaje de expoziții şi lansări de carte au marcat, timp de o săptămână, aniversarea unuia dintre scriitorii noştri clasici şi prețuirea pe care o acordăm operei sale.

În tot acest frumos evantai de manifestări, a răsunat, din păcate, şi o notă falsă. Este vorba despre absența desăvârşită a Ministerului Culturii. Nici una dintre manifestări nu a beneficiat de participarea, ca organizator, a Ministerului Culturii. Totul a fost organizat de autoritățile locale (Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, consiliile locale, primăriile), în colaborare cu Biblioteca Județeană „George Coşbuc”, cu Academia Română şi Uniunea Scriitorilor din România.

Cazul mi se pare flagrant, și nu există nicio scuză pentru această absență. Nici măcar scuza lipsei  de strategie în domeniul cultural. Sunt lucruri peste care nu se poate trece și această absență este unul dintre ele.

Aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc are o deosebită semnificație, nu numai prin prisma valorii sale culturale naționale, ci şi prin legătura lui nemijlocită cu pregătirea Marii Uniri. Care s-a realizat, prin creatori ca George Coşbuc – născut în Transilvania, refugiat în România din cauza prigoanei anti-românești  şi devenit un mare scriitor al întregii națiuni, întâi şi întâi, ca unitate culturală. De la această mare aniversare a unității culturale, iată, Ministerul Culturii a lipsit. A lăsat totul pe seama autorităților locale, deşi aniversarea lui Coşbuc era, incontestabil, un eveniment cultural de importanță națională. Îmi permit să sper că nu acelaşi lucru se va întâmpla peste doi ani, în anul Centenarului Marii Uniri, când se împlinesc şi 100 de ani de la moartea lui George Coşbuc.

Cu riscul unei repetiții, afirm încă o dată: cultura actuală și viitorul ei nu se pot imagina fără temelia pusă în trecut de creatori precum George Coșbuc. E simplu să pui etichete, și să încerci să-i scoți din cultura română, sub tot soiul de pretexte. Toți trebuie să existe în interiorul ei. Iar Ministerului Culturii îi revine obligația să facă posibilă această coexistență. A făcut așa ceva? Mă tem că nu!

Nu aș vrea ca acum Ministerul să se ascundă în spatele descentralizării, al autonomiei decizionale. Sunt evenimente în care implicarea ministerului este obligatorie. Face parte din misiunea sa. Sper că nu ni se va spune că această absență este o dovadă de ”reformă” în cultură. Gestionarea politicilor culturale naționale înseamnă cu totul altceva şi mult mai mult decât acest reformism demagogic și declarativ. În locul reformelor eşuate şi al guvernării prin crize, e cazul să punem responsabilitatea față de valori şi competențe şi respectul pentru identitatea culturală națională şi europeană.”

Leave a Comment

Scroll to Top