Am fost prezent aseară la deschiderea ediției a cincea a „Întâlnirilor Internaționale de la Cluj”, găzduite de Teatrul Național „Lucian Blaga”. Această ediție a debutat în Sala Mare cu spectacolul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, în regia Adei Lupu.
În pofida faptului că a fost scris în 1930, romanul lui Camil Petrescu este actual și modern, ca stil și problematică. Și astăzi ne întrebăm care e destinul intelectualului, și astăzi viața publică se zbate să se elibereze de Nae Gheorghidiu și de Vasilescu-Lumânăraru. Lecția lui Camil Petrescu este una a demnității și a valorii individuale, a capacității de eliberare din chingile unor obișnuințe și comodități. Ștefan Gheorghidiu e un erou modern.
Cu această ocazie, am avut plăcerea de a anunța faptul că, într-un viitor nu îndepărtat, această sală, una dintre cele mai frumoase săli de teatru din țară, își va recăpăta statutul pe care îl merită, intrând într-un amplu program de restaurare. Ministerul Culturii face toate eforturile pentru ca atunci când se vor împlini 100 de ani de la întemeierea acestei săli, ea să arate așa cum publicul din Cluj și din țară își dorește.