Sper din toată inima că acest Cod nu va cădea victimă politicianismului agresiv, care face ravagii în ultima vreme, și ține loc de proiect politic pentru Opoziție. Dacă sunt sinceri, și realiști, cei din noul PNL ar trebui să recunoască un fapt: principiile care stau la baza acestui Cod sunt corecte, și dacă ar trebui să facă ei această schimbare, ar pleca de la exact aceleași principii. Restul sunt amănunte. Știu la fel de bine ca și noi care sunt constrângerile economice și sociale care au structurat deciziile luate. Modelul economic pe care am simulat consecințele opțiunilor este același. Nu ține cont de ideologii, ci de echilibre macroeconomice. Printre altele.
În al doilea rând știm bine cu toții că politicile fiscale sunt poate singurul instrument care a mai rămas statului, în efortul de a stimula creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. Dacă nu facem acum schimbările care se impun, pierdem timp și oportunități de creștere economică. Trebuie să dovedim responsabilitate în dezbaterea și adoptarea Codului în Parlament.
Scăderea TVA este poate cel mai important instrument pentru stimularea consumului și susținerea creșterii economice. Avem nevoie de această măsură.
Cred că un pas înainte am făcut, și este unul important: acceptăm ideea că se poate, că există și alternative la ceea ce a făcut guvernul Băsescu-Boc în materie de politici fiscale.
O ultimă observație: noul Cod Fiscal este, îmi place să cred, parte a noului proiect de societate pentru România. Alături de el vor veni și alte inițiative, care se adresează în special domeniului social. Ar fi momentul pentru un larg consens național în privința acestui nou proiect național. Putem să facem acest lucru.