Este amuzant să vezi câtă energie, și imaginație, cheltuiesc unii pentru a construi un caz din vizita premierului Ponta la Baku, prilej cu care a asistat la deschiderea Jocurilor Europene. Ca iubitor al sportului, mie gestul mi se pare firesc, și justificat. Faptul că la festivități a participat și Vladimir Putin nu înseamnă decât un lucru: că a participat și Vladimir Putin. Nimeni n-a trădat pe nimeni, nimeni n-a vândut pe nimeni.
Vreau să atrag însă atenția, la modul extrem de serios, asupra consecințelor acestei isterii politice, care ține loc de proiect pentru cei mai mulți din opoziție. Dacă domniile lor au uitat, România este membră a NATO și a Uniunii Europene. Nu îmi amintesc să ne fi reproșat cineva că nu ne îndeplinim angajamentele asumate. Amintesc un fapt: negocierile privitoare la poziționarea armamentului greu al SUA pe teritoriul României sunt purtate de acest guvern. Cele mai multe exerciții militare comune cu SUA și cu aliații din NATO au avut loc în ultimii trei ani. La fel, nu-mi amintesc să ne fi reproșat cineva că nu ne ținem de angajamentele luate în relația cu Bruxellesul.
Din păcate, purtați de val, lideri politici ai opoziției, foarte vizibili și vocali, pun la îndoială, prin pozițiile lor, hotărârea NATO și a UE de a-și îndeplini angajamentele față de noi. Altminteri nu văd de ce ne-am teme de un astfel de eveniment precum cel de la Baku, pur formal, până la urmă? La fel de jignitoare pentru partenerii noștri, în speță față de Turcia, mi se pare și introducerea pe lista ”indezirabililor” de genul Putin a președintelui Erdogan. Dacă s-a uitat și acest lucru, îl reamintesc și pe el: Turcia este membru NATO, și unul de bază. Dacă nu mă înșel, are a doua armată, ca număr de soldați, după SUA. Care este rostul punerii la zid a președintelui turc?
Să fim serioși! Nu au cei din opoziție monopolul patriotismului și al euro-atlantismului. Doar că România, fidelă angajamentelor sale în relația cu NATO, cu UE și cu SUA, are, ca toate națiunile, interese și în alte zone. Există și o Cooperare la Marea Neagră, în care suntem membru fondator. Există OSCE. Există o multitudine de mecanisme de cooperare bi și multilaterală. Pe care încercăm să le folosim, pentru a ne afirma interesele, împreună cu aliații noștri. Zarva asta demagogică nu ne folosește. Lumea ne percepe drept imaturi, și chiar iresponsabili, dacă avem astfel de reacții față de evenimente banale, care țin de relația bilaterală cu o țară, pe care altminteri și NATO, și UE se străduiesc s-o ancoreze la blocul euro-atlantic.
Încercând să se răzbune pe Ponta, într-un joc politic meschin, unii se răzbună pe România. În mintea lor asta e dovadă de maturitate politică și de responsabilitate. Mă tem că România, cu astfel de lideri politici care uită cine suntem, nu mai are nevoie de dușmani.