Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Anul nou care n-a fost” – Ionuț Vulpescu

„Anul nou care n-a fost”

Premiile internaționale obținute de filmul românesc „Anul nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, reprezintă nu doar o realizare remarcabilă pentru cinematografia noastră, ci și o dovadă a faptului că România continuă să fie o sursă inepuizabilă de inspirație pentru arta cinematografică globală. Este o bucurie faptul că a fost declarat cel mai bun film din secțiunea Orizzonti, obținând de asemenea premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film, cât și premiul Bisato d’Oro pentru cel mai bun scenariu, oferit de criticii independenți. Aceste distincții aduc un omagiu nu doar valorii estetice și narative a filmului, ci și capacității sale de a transforma ororile trecutului comunist într-un act cultural apreciat la nivel internațional.

România comunistă continuă să ofere o arhivă vastă de experiențe trăite sub represiune, iar aceste povești devin acum parte integrantă a conștiinței internaționale prin intermediul artei. Filmele noastre nu doar că povestesc istoria, dar reușesc să conecteze sufletele oamenilor din diverse culturi, oferindu-le o perspectivă asupra unui trecut care ne-a definit, dar care ne-a și deschis calea către libertate și creativitate.

Filmul lui Bogdan Mureșanu, pe care am avut onoarea de a-l avea invitat la podcastul meu „Avangarda, cu Ionuț Vulpescu”, unde am avut-o, de asemenea invitată, și pe actrița Ioana Flora, explorează cu o subtilitate aparte și o viziune politică atentă impactul fricii și represiunii din timpul regimului comunist. Prin povestirea sa sofisticată și distribuția sa excepțională, lungmetrajul este o tragicomedie cu un mesaj profund și relevant nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume. Aceste distincții obținute la Veneția sunt dovada clară că arta noastră are capacitatea de a spune povești universale, iar regizorul Bogdan Mureșanu a reușit să ofere o introspecție rară și autentică asupra sufletului uman, modelat de trauma istoriei.

Este de apreciat și faptul că Boroka Biro, directoarea de imagine a acestui film, a primit mențiunea specială Premio Autrici under 40 „Valentina Pediciniˮ, fiindu-i recunoscut astfel talentul și contribuția la realizarea acestei opere cinematografice.

Cinematografia românească continuă să fie un ambasador al valorilor noastre culturale și politice, iar premiile câștigate de filmul „Anul nou care n-a fost” confirmă locul său de frunte pe scena internațională. Este un moment important pentru cultura noastră, iar arta cinematografică își dovedește încă o dată puterea de a dialoga dincolo de granițe și de a ne aduce mai aproape de adevărurile profunde ale istoriei și umanității.

Scroll to Top