Summitul Economic Europa Centrală și de Est – China constituie un eveniment cu semnificații profunde și multiple atât în viața economică și socială a țării noastre, cât și în cea a regiunii și chiar a Europei.
Nu doresc să mă refer aici la toate implicațiile ei, cele economice fiind, desigur, de cea mai mare relevanță pentru rezolvarea unora dintre problemele structurale ale României, ca și pentru dezvoltarea ulterioară a țării noastre.
Am să mă refer, însă, la altceva.
Și anume, la reintroducerea firescului în politica externă românească.
După 10 ani în care politica externă a României a fost rezumată în câteva formule inepte, de genul „marelui licurici” sau al „lacului rusesc”, țara noastră s-a trezit izolată, ocolită de marile dezbateri și acorduri economice regionale și continentale, ca și de consultările puterilor europene care contează. Rezultatul, pentru populație, chiar dacă legătura între asta și politica externă e mai subtilă, l-a reprezentat un nivel de trai mai scăzut și o dezvoltare a infrastructurii necorespunzătoare. Plătim un preț enorm la gaze din cauza declarațiilor deplasate ale președintelui României, am fost lipsiți de investiții chineze din cauza pretențiilor oneroase ale unor foști decidenți (din zona PDL), am refuzat mari proiecte de infrastructură (poduri, autostrăzi) pe motivul aberant că, fiind membri ai UE, nu putem face afaceri cu puterile comuniste ș.a.
Acum, noi am arătat că această politică externă este nu numai neproductivă, ci este chiar contrară intereselor naționale. Că România poate fi reprezentată cu demnitate dacă oamenii care o reprezintă sunt ei înșiși demni. Că, dacă abandonăm autismul, putem fi parteneri către care lumea să privească plină de încredere. În fine, că trebuie să abandonăm tactica de a ne spăla rufele în public, înlocuind-o cu o politică de respect și de mândrie pentru culorile naționale.
Absența președintelui României de la principalele momente ale Summitului nu ne miră. Ea este în concordanță cu absența sa permanentă de la îndeplinirea îndatoririlor prezidențiale în materie de politică externă, ca și, din păcate, cu sensul votului dat de majoritate la referendumul din vara anului trecut.