Fuziunea vechiului PNL cu PDL se face prin anularea valorilor liberale, și înlocuirea lor cu tupeul și aroganța specifică PDL, partid-sinteză al băsismului, ca teorie și practică politică. Lucrul acesta este tot mai evident în modul în care se prezintă public vechi liberali, cel puțin temperați până mai acum câteva luni. Este un soi de întrecere în ceea ce privește violența limbajului, practicile obstrucționiste în Parlament, atacarea fără discernământ a instituțiilor, și un soi de isterie acuzatoare a tot și a toate. Pare că în rândurile noului PNL a început o competiție: cine face declarațiile cele mai jignitoare la adresa adversarilor politici, și a cetățenilor.
De exemplu, domnul Ludovic Orban părea să dețină arta de a nu sări peste cal. Se pare că și-a pierdut-o. O fi de vină anturajul. Altminteri nu ar fi făcut o declarație ca aceasta: ”În comuna Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, în „capul trebii” se află de 34 de ani același primar, care se apropie de 75 de ani. Mare lucru nu prea a făcut pe acolo. Dar, din 2200 de cetăţeni care se prezintă la vot, 416 sunt beneficiari ai ajutorului social, peste 100 sunt din familie, peste 100 sunt din „famiglie”, încă vreo sută sunt membri PSD. Cum să schimbi din funcţie această relicvă a regimului comunist prin alegeri într-un tur ? Foarte, foarte greu. Poate dacă vine doamna cu coasă sau doamna cu cătuşele…”
O asemenea declarație face rău tuturor celor din politică. Faptul că primarul vine din comunism este doar un amănunt biografic. Mulți dintre cei care fac politică sau sunt persoane publice vin de acolo. Asta nu-l face pe primar nici mai bun, nici mai rău decât alții, lucru valabil pentru toți. Dacă primarul a fost reales de cetățeni, nu este vina cetățenilor. Este vina partidelor, inclusiv a liberalilor, care nu au reușit să propună alternative credibile la actualul primar. Iar aceasta este un vot de blam pentru neputința partidelor de a selecta, pregăti și propune lideri credibili, care pot face performanță. Să aștepți ca doamna cu coasa sau doamna cu cătușele să facă ceea ce politicienii nu pot să facă este doar un alt mod de a ignora cetățeanul și nevoile sale.
Mă așteptam ca, după mai bine de 26 de ani de politică în libertate, să fi trecut de faza gândirii în clișee, a demonizării celor care au nevoie de ajutoare sociale. Țara asta a fost condusă mai mulți ani de dreapta decât de stânga. Guvernarea Ciorbea, din care a făcut parte și PNL, a declanșat procesul de dezindustrializare a României. Proces de o violență incredibilă. Să reamintim scena oribilă a porcilor de la Comtim, care rodeau barele din fier ale halelor în care creșteau, pentru că fuseseră deliberat lăsați să moară de foame, doar pentru că era un combinat ”de stat”? Și Doiceștii au fost victima dezindustrializării. Ce au făcut liberalii, atunci când erau la guvernare, pentru a schimba asta?
De ce ar crede liberalii că votul în două tururi de scrutin ar da alt primar la Doicești? Doar pentru că s-ar vota împotriva candidatului PSD? Păi, de atât amar de ani primarul putea fi schimbat de nenumărate ori. Dintr-un motiv simplu: alegerea primarilor în două tururi a existat până acum patru ani. De ce nu s-a întâmplat nimic până atunci? Nu aștept răspuns la întrebările acestea. Aștept însă decență în abordarea acestor subiecte, și mai ales respect față de cetățeni. Alegerile locale din acest an nu sunt despre tehnica de votare. Sunt despre dezvoltare în plan local, despre autonomie, despre combaterea activă a sărăciei în sânul colectivităților, despre educație și sănătate.
Astfel de ieșiri politicianiste mă fac să întreb, și de data aceasta aștept un răspuns, sub formă de fapte: decența mai este o valoare liberală?