S-au afișat rezultatele examenului de Bacalaureat. Și, clasic, ele vin cu o veste bună, și cu una rea. Evident, începem cu vestea bună: a crescut procentul de promovabilitate. Cu destule procente față de anul trecut. La fel de evident, fără să clipească, Opoziția (care are destule bile negre la acest capitol, de pe vremea când guverna), prin vocea doamnei Raluca Turcan, a ieșit să înfiereze cu mânie liberală ”subiectele ușoare”, făcute de dușmanii educației, pentru a cosmetiza realitatea. Vestea proastă este că în continuare examenul nu-și găsește locul pe care îl merită în atenția elevilor, părinților, și adesea nici în atenția cadrelor didactice, de vreme ce sunt peste cincizeci de licee și colegii care n-au niciun absolvent pe lista celor care au promovat examenul.
Lucrul cel mai important, la o primă analiză, și care explică în mare parte creșterea promovabilității, este faptul că absolvenții încep să vadă rostul educației. Asta mai ales în marile orașe, și în zonele cu creștere economică bazată pe industrii de înaltă tehnologie. Acestea cer oameni bine pregătiți, și plătesc pentru asta. Sigur, pare mercantilă această viziune, dar este doar pragmatică.
În continuare rămâne o mare problemă: cea a abandonului școlar din motive economice. Sunt prea mulți absolvenți – sau presupus a fi absolvenți – care nu s-au înscris la examen. Poate nu-i văd rostul. Poate nu cred că le folosește. Dar sigur mulți dintre ei s-au pierdut pe drum, din motivele expuse mai sus.
Există o legătură între gradul de promovabilitate și creșterea economică. Poate nu e evidentă pentru unii. Dar optimismul legat de perspectiva economică se traduce în interes mai mare pentru educație de calitate, care oferă șanse mai mari de a găsi un loc de muncă, și de a prospera. Aceste evoluții pozitive trebuie consolidate. Iar prin măsuri pro-active de combatere a sărăciei trebuie să reducem și numărul celor care abandonează școala din motive economice.
Cel mai mare rău pe care îl putem face sistemului de educație este abordarea politicianistă a problemelor din sistem. Putem face muniție în lupta politică din orice. Dar pierdem esența lucrurilor astfel. Și nici nu rezolvăm vreo problemă.
Așa că să-i felicităm pe aceia care au promovat examenul, și să le urăm drum bun în viață. Celor care nu l-au promovat le urăm să profite de a doua șansă de a-l trece, în toamnă.