Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Despre cum ”pierde bani” la rectificare bugetul Culturii – Ionuț Vulpescu

Despre cum ”pierde bani” la rectificare bugetul Culturii

Constat – deja fără să mă mai surprindă – că sunt oameni, din presă și din politică, dar și comentatori care le fac galerie, ca la fotbal, care cunosc mai bine decât mine ce se va întâmpla mâine, la ședința de guvern, cu fondurile alocate Culturii. Și vor să știe tot românul că se vor tăia bani de la Cultură.

Ei bine, nu! Cultura nu va pierde bani, ci va primi. Și destui, mai ales pentru marile programe, la nivel național. Vor primi mai mulți bani și o serie de instituții din teritoriu, și alte proiecte, de mai mică întindere, dar importante pentru colectivitățile cărora li se adresează. Am să detaliez toate aceste lucruri într-o conferință de presă, după ce se vor fi aprobat oficial toate aceste alocări.

Acum, pentru a înțelege mai bine niște mecanisme, trebuie să spun un lucru: rectificarea este un moment în care se verifică și execuția bugetară. Iar aici sunt, din diverse motive – unele obiective, altele subiective – o serie de probleme. Dacă nu există șanse să fie cheltuiți banii alocați unui domeniu, cei care nu sunt folosiți se îndreaptă spre domenii în care se pot cheltui. Asta explică niște ”dispariții” de fonduri. Banii nu pleacă din bugetul Culturii – care, cum spuneam, va fi suplimentat – ci se mută de la cei care nu i-au putut cheltui către cei care o fac. Evident, vom acționa și asupra cauzelor care au dus la o execuție deficitară în anumite domenii.

Amestecarea lucrurilor, doar pentru a susține un neadevăr, nu face onoare unui politician, sau jurnalist responsabil. Este și o formă de dispreț față de cetățean, care este mințit cu intenție. Un astfel de demers nu servește unei dezbateri deschise și serioase despre problemele Culturii, în cazul de față. Mai ales că lucrurile au fost făcute transparent, parametrii rectificării au fost publicați, s-a discutat pe marginea lor. A citi din ei doar ce convine tezei ”guvernării dezastruoase” mi se pare lipsit de demnitate, și de profesionalism. Vrem alt mod de a face politică, spun cei care folosesc astfel de metode. Decât așa, mai bine lipsă.

Leave a Comment

Scroll to Top