Poziționarea prezentului în fața istoriei depinde de manualele din care am învățat-o. Și spun asta pentru că, dacă odinioară, pe băncile școlii, învățam de trecutul teribil pe care l-a avut România din pricina turcilor, astăzi ne unește un prezent plin de proiecte culturale inedite.
Am avut o întâlnire cu E.S. Dl. Ambasador al Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș. În prezent, între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia există un program de cooperare în domeniile învățământului, culturii și artei, mass-media, tineretului și sportului. Am discutat cu E. S. Dl. Ambasador despre protocolul semnat în septembrie 2003, între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României privind interzicerea și prevenirea importului, eportului, tranzitului și transferului ilicit al proprietății bunurilor culturale. În prezent, se află în negociere Protocolul privind colaborarea între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României în domeniul restaurării patrimoniului cultural imobil. De asemenea, Bibliotecile Naționale din România și Republica Turcia negociază, în prezent, două documente specifice domeniului lor de activitate, în vederea semnării – respectiv Acordul de cooperare interinstituțională între Biblioteca Națională a României și Biblioteca Națională a Turciei și Acordul privind schimburile internaționale de documente între Biblioteca Națională a României și Biblioteca Națională a Turciei.
În acest an, în noiembrie, România, prin Miniserul Culturii, este țara invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Istanbul – Tüyap Fairs and Exhibitions.
Sunt încrezător în viitorul comun al celor două țări, pentru că, așa cum se spune în Turcia, İyi başlamak bitirmenin yarısıdır, adică – lucrul bine început este pe jumătate terminat.