Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
E nevoie de mai multă moderație în viața publică – Ionuț Vulpescu

E nevoie de mai multă moderație în viața publică

stemacdep

Sărbătorile pascale de anul acesta au arătat din nou o adevărată fractură între România reală – care a sărbătorit cu decență bucuria Învierii Domnului – și o alta, prezentă mai ales pe micile ecrane, care a profitat de acest moment pentru a-și exhiba din nou complexele și a da un spectacol dezgustător, de totală îndepărtare de bunul simț și de regulile unei conviețuiri civilizate.

Petreceri deșănțate, programe de televiziune de o vulgaritate de neimaginat, imagini ale unei opulențe care este jignitoare deoarece în mod evident nu este rodul muncii și al meritului: toate acestea ne-au intrat, vrând-nevrând, în case, ne-au maculat cugetul și au batjocorit spiritul sărbătorii.

O grea răspundere, pentru această situație, au atât cei care dau tonul unui asemenea comportament (și nu o dată politicienii sunt și ei parte a unor asemenea manifestări), cât și cei care au misiunea de a împiedica degradarea climatului social.

Mă refer în primul rând la realizatorii de televiziune și la conducerile editoriale ale unor posturi așa-zis comerciale, care tolerează cu larghețe, ba chiar încurajează producția și difuzarea de emisiuni „mondene”, de „vedete” sau „reality-show”. Emisiuni în care indivizi lipsiți de orice talent și de orice merit social sau cultural își expun platitudinile, lipsa de educație și comportamentele necivilizate, devenind, inevitabil, „modele”. În special tânăra generație este victimă sigură a unor asemenea false modele, care le oferă non-valoare pe post de valoare și incultură în loc de cultură.

Fac un apel la toți cei implicați să ia aminte la lecțiile trecutului și să nu perpetueze această degradare a spațiului public. Nu e prea târziu să începem să ne comportăm civilizat și să îndreptăm societatea pe calea respectului de sine și a demnității. Audiovizualul trebuie să revină, încetul cu încetul, la misiunea sa reală de informare a opiniei publice, iar divertismentul să abandoneze drumul închis al vulgarității și devergondajului.

Leave a Comment

Scroll to Top