În lipsă de altceva mai bun, Opoziția, mai precis noul PNL, s-a specializat în anunțuri apocaliptice despre starea României. Și, evident, cere, bătând vehement din botina doamnei Alina Gorghiu, demisia premierului Victor Ponta și a guvernului. Nimeni nu spune că România este Raiul pe Pământ. Dar orice om de bun simț vede decalajul între realitatea acestor ultimi trei ani și discursul apocaliptic al Opoziției.
România a avut o mulțime de probleme în 2012, când PSD și aliații săi – printre care și unii care acum ne critică din opoziție – au venit la guvernare. Am încercat, și în cele mai multe cazuri am și reușit, să rezolvăm problemele moștenite de la guvernarea PDL. Am relansat economia, și acest lucru este extrem de important. Am făcut necesarele reparații celor pe care guvernarea Boc i-a lăsat fără mai bine de un sfert din venituri. Am relansat programe sociale.
Indiferent ce spun adversarii noștri, Guvernul acesta are un program clar, de care se ține consecvent. Și mai are și un proiect de dezvoltare pentru România. Asta în condiții deloc favorabile, dacă privim în jurul nostru: criza din Grecia, criza din Ucraina, instabilitate într-o mare parte a fostei Iugoslavii, tensiuni în sânul UE. Dacă vrem să înțelegem ce ni se întâmplă, care sunt constrângerile cărora trebuie să le facem față, să nu limităm orizontul la declarațiile apocaliptice ale câtorva lideri din noul PNL.
Toți avem responsabilități față de soarta României, față de binele comun al cetățenilor ei. Ne place sau nu, într-o democrație nimeni nu poate spune ”vreau toată puterea!”. Puterea este împărțită, nu mai suntem pe vremea lui ”Statul sunt eu!”. Lucrurile s-au schimbat. Puterile se confruntă, e firesc să fie așa. Dar în democrație puterile nu se limitează, ca la noi, doar la confruntare. Succesul unei națiuni depinde esențial de cooperarea puterilor. Ceea ce, la noi, nu este deloc cazul. Suntem încă la nivelul ”care pe care”. Și asta ne costă.
Cred că este timpul să renunțăm la gândirea apocaliptică. Apocalipsa, cel puțin pentru România, se amână pentru vremuri mai potrivite. Deocamdată avem altele de făcut, anume ceea ce așteaptă românii de la noi: o economie mai performantă, mai multe locuri de muncă, educație și sănătate, ca sisteme publice, mai bune și mai accesibile, și tot așa. Astea nu se fac dacă apelăm doar la gândirea apocaliptică. E bine să încercăm și altceva, mai aproape de Europa aceea după care tânjim, și la care ne raportăm mereu. În rest, Guvernul guvernează, Opoziția face conferințe de presă. Neapărat apocaliptice, să nu se sperie românii că au rămas fără spectacolul politic de duminică, la prânzișor…