Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ion Irimescu 114 ani – Ionuț Vulpescu

Ion Irimescu 114 ani

Pe 27 februarie 2017 se împlinesc 114 ani de la nașterea celui care a fost Ion Irimescu. În cinstea acestei aniversări, Muzeul de artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a organizat un eveniment pentru comemorarea marelui artist. Mai jos, mesajul pe care l-am transmis cu prilejul acestui eveniment:

„Ion Irimescu a fost una dintre acele figuri-far ale culturii românești, care nu doar că a lăsat în urma sa o operă, cu O mare, nu doar că a făcut școală în domeniul său, dar a și dovedit o tărie de caracter pilduitoare. A trecut peste epoci și regimuri politice, urmându-și cu tenacitate planul său, acela de a da oamenilor din darul pe care l-a primit de la Dumnezeu: acela de a scoate la iveală frumosul dând formă materiei.

N-a făcut decât politica artei lui, așa cum a înțeles-o el. Recunoașterea lui n-a venit de la un regim politic, a venit de la cei pentru care crea, pe care i-a iubit și i-a respectat. Și-a lăsat întreaga moștenire artistică, extrem de bogată și de diversă, comunității, și din asta s-a născut „Muzeul Irimescu” din orașul Fălticeni. Oraș în care s-a întors, după ce alte vremuri tulburi l-au alungat din București și din atelierul lui iubit.

A fost artistul vremurilor lui. Toți marii artiști sunt oamenii vremurilor lor. Pentru că opera lor nu poate fi ruptă de viața lor. Nimeni nu trăiește în abstract. A fost extrem de modern în aparentul său clasicism. Și-a creat un stil al lui, o marcă personală, cea care face inconfundabile creațiile sale. A învățat de la maeștri, a fost la rândul lui maestru pentru generații de artiști. A lucrat temeinic pentru statornicirea școlii de artă românești. Asta este mai important decât orice altceva, mai important și decât premiile care i-au recunoscut arta. Ele sunt doar amănunte biografice, viața și opera, în ansamblul lor, contează.

A explicat simplu preferința lui pentru bronz, deși a lucrat cu mai toate materialele cu care lucrează un sculptor: „Bronzul parcă mai păstrează ceva din căldura focului ce l-a preschimbat, într-o forma vie, cu o alta existentă, cu o altă trăire și respirație, înnobilat cu o fascinantă însușire de a comunica o idee, un sentiment sau o stare emoțională.”

Merită tot respectul nostru grija și truda celor care-i păstrează vie amintirea la Fălticeni. Este o formă de solidaritate a cetățeanului cu artistul care trece dincolo de existența pământească a celui din urmă. Este o harfă a sufletului, ce amintește de două dintre marile teme ale operei lui: muzica și maternitatea.

Cinstind amintirea lui Ion Irimescu, cinstim arta, și ne punem viitorul pe temelii solide.”

Leave a Comment

Scroll to Top