Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
O nouă plecare în cinci secunde – Ionuț Vulpescu

O nouă plecare în cinci secunde

Nu a durat foarte mult până când opinia publică s-a convins că „oferta” lui Băsescu de a demisiona, în schimbul participării Opoziţiei la revizuirea Constituţiei, a fost o simplă pocnitoare, din ciclul „Plec în cinci secunde”. Şi că, în consecinţă, cu toate văicărelile şi oftaturile Puterii, dl Victor Ponta nu putea face altceva cu scrisoarea (încă) preşedintelui, decât să o rupă şi să o arunce la coş, ca pe un lucru nefolositor ce era.
În cursul zilei de luni, demisionarul de la Cotroceni s-a şi grăbit să promulge o nouă lege, promovată de Putere, prin care destituirea preşedintelui de către populaţie, prin referendum, este valabilă doar cu votul a 50% dintre cetăţenii înscrişi în listele electorale. O măsură menită, în intenţie, să-l protejeze pe Băsescu de eventualitatea unei destituiri şi să-i ofere o nouă armă neconstituţională, în lupta sa împotriva Opoziţiei.
Neconstituţinală, deoarece nu este normal ca şeful statului să poată fi demis numai prin votul a 50% din populaţia cu drept de vot, în timp ce el poate fi, totuşi, ales, prin votul a numai 50% dintre cei prezenţi în turul al II-lea. Cum a şi fost ales (nu mai discutăm în ce condiţii) Băsescu. Care nu a fost votat ca preşedinte, în chip efectiv, decât de circa 26-27% din cetăţenii cu drept de vot.
N-am nici o îndoială că somnolenţii de la Curtea Constituţională n-au o problemă cu asta, deşi sunt plătiţi să vegheze la echilibrul constituţional al puterilor. Nu-i deranjează că, printr-un dublu standard legislativ, preşedintele, deja identificat de români drept cel mai puternic om în stat – ceea ce nu e prevăzut în Constituţie – devine şi mai puternic.
Problema lui Băsescu e, însă, alta: o majoritate parlamentară nu are nevoie să destituie preşedintele, ca să îl împiedice să falsifice voinţa electoratului român. Îl poate suspenda la nesfârşit, Legea fundamentală neprevăzând o limită a suspendărilor. Iar, în timpul suspendărilor, legea pe care tocmai Băsescu a promulgat-o poate fi abrogată şi înlocuită cu cea firească, prin care poporul să poată scăpa de preşedinte exact în aceleaşi condiţii în care l-a ales.

Leave a Comment

Scroll to Top