S-au făcut auzite, în zilele din urmă, dinspre fosta conducere a PDL, afirmaţii conform cărora Guvernul României ar discrimina Transilvania din punct de vedere economic, blocând investiţiile majore în judeţele din Ardeal, în ciuda contribuţiei acestora la PIB.
În contextul dezbaterilor aprinse despre regionalizare, îmi permit să calific aceste afirmaţii drept iresponsabile și mincinoase. Astfel de declarații nu doar că agită apele, încercând să instrumentalizeze o parte a cetăţenilor ţării împotriva celorlalţi. Ele nu fac altceva decât să ducă pe un făgaș greșit discuția despre regionalizare, să oculteze adevărata ei miză, și anume crearea unor noi mecanisme de dezvoltare în plan teritorial, mai aproape de nevoile și așteptările românilor. Apelul la un fals patriotism ardelean este o dovadă a impasului ideatic în care a ajuns fostul partid de guvernământ.
Partidul Social-Democrat, ca parte componentă a majorităţii USL, susţine ferm dezvoltarea tuturor regiunilor ţării şi acordă o importanţă sporită valorificării atuurilor şi disponibilităţilor fiecăreia. Nu avem niciun motiv să discriminăm Transilvania, unde PSD şi USL au obţinut scoruri la fel de mari ca în tot restul ţării, şi nici nu o facem.
„Marile proiecte” pe care fosta conducere a fostului partid de guvernământ pretinde că le-am blocat erau, în realitate, cadouri din banii publici, pe care regimul Băsescu le făcea clienţilor săi politici. Pe acestea, consecvenţi cu promisiunile noastre electorale, le-am blocat imediat şi nu cred că plânge nimeni (cu excepţia clienţilor PDL) pentru că, blocându-le, am putut reîntregi salariile, restitui pensionarilor banii care le-au fost furaţi şi ne putem gândi la diminuarea TVA pentru unele categorii de alimente, începând cu pâinea. De toate aceste măsuri s-au bucurat, atât Transilvania, cât și Moldova, Muntenia și Dobrogea.
Mai mult, declar că voi susţine, orice măsură prin care nu se va mai risipi banul public pe aşa-zise autostrăzi de 2,4 kilometri lungime, pe terenuri de fotbal în pantă şi pe telescaune în localităţi unde ninge de două ori într-un deceniu. Trebuie să fim conştienţi că austeritatea pentru popor pe care apromovat-o PDL a afectat grav consumul, ceea ce face extrem de dificilă relansarea economică. Deci, trebuie să promovăm nu măsuri de îmbogăţire a clientelei politice, ci legi şi ordonanţe prin care să refacem, încet-încet, puterea de cumpărare şi să relansăm consumul.
În aceste condiţii, întreruperea investiţiilor aberante, în favoarea unei politici economice şi fiscale mai inteligente şi mai favorabile cetăţeanului, fie el bugetar sau investitor privat, este o prioritate. Care este şi va fi urmărită nu numai în Transilvania, ci în toată ţara.