Am participat astăzi, la sediul ICR, la evenimentul dedicat închiderii expoziției publice cu lucrările înscrise în concursul național pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia.
Tema Bienalei – „All the World’s Futures” – lansată de curatorul acestei ediţii, dl. Okwui Enwezor, aduce în discuţie o nouă evaluare a relaţiei între artă şi artişti în contextul actual. Schimbările radicale care au avut loc în ultimele decenii au reprezentat noi şi interesante surse de inspiraţie pentru artişti. Cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia va adopta ca „filtru” general traiectoria istorică a Bienalei în cei 120 de ani de existenţă şi reflecţia, atât asupra actualei „stări a lucrurilor”, cât şi asupra „aparenţei lucrurilor”. Pentru participările naţionale curatorul aplică un nou „filtru” intitulat „grădină a dezordinii”, o invitaţie de a explora schimbările mediului global, această „lume dezordonată” a catastrofelor, conflictelor naţionale şi internaţionale, a desfigurărilor teritoriale şi geopolitice. Artiştii au fost invitaţi să dezvolte conceptul de „grădină” ca punct de plecare în realizarea proiectelor.
Pentru spațiul expozițional din Pavilionul României din Giardini di Castello a fost desemnat câștigător Adrian Ghenie – „Darwin’s Room”. Artist invitat – Adam Curtis, curator – Mihai Pop. Pentru spațiul expozițional din noua Galerie a I.R.C.C.U. Veneția au fost desemnați câștigători Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava și Larisa Sitar, curator – Diana Marincu, proiect – „Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate”.