Înțeleg că întâlnirea liderilor PNL cu o serie de ambasadori occidentali s-a încheiat înainte de a începe, din lipsă de combatanți. Adică de ambasadori. Ceea ce spune multe despre felul în care s-a confecționat o criză politică, într-o țară care chiar reprezintă ceva în dispozitivul strategic al Alianței nord-atlantice, și este un model de folosire inteligentă a mijloacelor aflate la îndemâna Guvernului pentru a depăși criza economică și pentru a stimula creșterea economiei, cu efecte benefice în societate.
A discuta cu partenerii noștri americani și europeni este o necesitate. Indiferent că sunt cei de la putere care o fac, sau cei din opoziție. A folosi ambasadele sau instituții europene drept instrumente în jocuri de putere interne este un lucru care nu trebuia, și nu trebuie făcut. Nu rezolvă nimic, ci doar complică lucrurile.
În fond lucrurile nu sunt chiar atât de complicate: Constituția spune clar care sunt regulile jocului. Și, mai devreme sau mai târziu, cei care nu le respectă sunt penalizați. Nu de ambasade, ci de realități. De cetățenii români, cu votul lor. Știu, ni se tot dau exemple de ”corupți”, drept argument că ”poporul” votează cum nu trebuie. Fals! Nu poporul a greșit, a greșit alesul. Care nu și-a respectat statutul. Și plătește pentru asta.
Internaționalizarea crizei actuale nu a mai avut loc. Asta este o evoluție pozitivă. Avem suficiente mijloace s-o rezolvăm singuri, fără ajutorul unora sau altora. Apelul la ambasade nu ne face bine nici nouă, nu le face bine nici lor. Chiar dacă intervin mânate de cele mai bune intenții. Suntem suficient de maturi să facem ceea ce trebuie făcut.
Căile de dialog cu opoziția, cu societatea civilă, sunt deschise. Le-am folosit, cu bune rezultate. Le putem folosi și acum, și în viitor. Spre binele comun. E ceea ce așteaptă românii de la noi. Și după asta ne judecă, nu după impresia artistică în pomenitele jocuri de putere, care nu le aduc nimic bun românilor.