Declarațiile lui Traian Băsescu privind retragerea grupului Renault din România merită analizate punct cu punct nu numai pentru că frizează patologicul, ci și pentru că ele sintetizează, involuntar, felul în care actualul președinte înțelege să-și exercite mandatul.
Informația că Renault ar urma să se retragă din România, din cauză că guvernul Ponta ar fi preferat o altă autostradă Coridorului IV Paneuropean, a fost prezentată publicului într-o manieră ce încerca să sugereze că Traian Băsescu se bazează pe informații secrete, la care nu are nimeni altcineva acces.
În realitate, după cum s-a convins toată lumea, (încă) președintele este cel care nu mai are acces la nimeni în Europa, nici măcar la acei lideri care l-au susținut împotriva voinței poporului român, la referendumul din 2012. Toți au realizat că au fost mințiți și i-au închis ușa.
Mai mult, Renault este un mare grup industrial, care are relații strânse cu statul francez. Președintele Franței, guvernul francez și majoritatea din Adunarea Națională sunt socialiști, colegii noștri, cu care noi, cei din PSD, dialogăm zilnic, cu care ne întâlnim regulat, bilateral și în cadrul PES. În aceste condiții, își închipuie cineva că Francois Hollande l-a sunat tocmai pe Traian Băsescu (iar nu pe Victor Ponta) și i-a zis „Bătrâne, îți furnizez o armă secretă cu care să dărâmi guvernul Ponta: Renault se retrage din România, din cauză că guvernul nu construiește autostrada Brașov-Sibiu, ci face în schimb București-Alexandria”? E pur și simplu ridicol să presupui așa ceva.
În al doilea rând, afirmația că Renault se retrage, iar fabrica de la Mioveni va fi înlocuită de cea din Maroc, trădează completa ignoranță a lui Traian Băsescu în chestiuni europene. Fabrica Renault din Maroc poate fi la câțiva kilometri distanță de un port, dar este în afara UE, deci nu poate exporta la prețuri avantajoase decât în afara UE. Pentru statele din Uniunea Europeană și pentru cele asociate acesteia, Renault a desemnat ca vector fabrica de la Mioveni, singura care poate vinde în spațiul comunitar automobile fără taxe vamale.
Și ignoranța desăvârșită a lui Traian Băsescu în chestiuni economice și industriale este de semnalat aici: Renault a investit în România 2 miliarde de euro, iar între începutul investiției și producția primului automobil Logan au trecut nu mai puțin 4 ani. Este durat oricărui ciclu industrial de o asemenea complexitate. Fabrica din Maroc nu poate produce încă 350.000 de mașini pe an, câte produce cea din Mioveni, fără o investiție egală cu cea de la Mioveni, într-un interval de timp egal cu cel necesar la Mioveni. Cine poate crede că Renault se retrage de la Mioveni, ca să investească în altă parte și să piardă 4 ani, în condițiile în care grupul beneficiază, în ultimii ani, de profituri record tocmai datorită creșterii vânzărilor Dacia? Renault nu este Traian Băsescu, să își dea asemenea autogoluri catastrofale. Un asemenea grup, cum e Renault-Nissan, nu a ajuns al patrulea constructor mondial de automobile prin decizii de tip plec în cinci minute.
În fine, chestia despre care nu vorbește deloc (încă) președintele este tocmai cazul de scandaloasă retragere de pe piața românească a unei investiții care poartă marca PDL-Boc (distincția, în lumina ultimelor evenimente de la Cluj-Napoca, e din ce în ce mai necesară): fabrica Nokia de la Jucu. Prezentată atunci ca un mare succes al politicii de atragere de investitori a guvernului PDL, afacerea s-a sfârșit lamentabil: Nokia nu a investit mai nimic în România, în schimb statul român a investit la greu pentru a transforma comuna Jucu într-un nod de infrastructură. Este un decont al regimului Băsescu pe care nimeni văd că nu-l face.
Intervenția lui Traian Băsescu ne dezvăluie (dacă mai era cazul) și o altă latură urâtă a „metodei” sale de a face politică: dezinteresul total față de interesul cetățenilor și față de imaginea țării. Să pui pe jar autoritățile franceze (vezi reacția stupefiată a ambasadorului Franței), să te doară în cot de un grup industrial de nivel mondial, să neliniștești un județ întreg, să-i alertezi pe sutele de mii de deținători de Dacia și, în cele din urmă, să arunci o pată asupra imaginii mărcii naționale, doar pentru că așa consideră mușchii tăi că trebuie să faci, confirmă nu numai că Traian Băsescu trebuia destituit din funcție. Ci că nu trebuia niciodată ales.