Timișoara, Baia Mare, Cluj-Napoca și București sunt cele patru orașe care rămân în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, din cele 14 candidaturi înscrise.
În luna februarie a acestui an am început procesul de selecție a orașului românesc ce va fi „Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021. A fost o competiție deschisă, transparentă, iar la finalul perioadei de înscrieri, după ce experții Comisiei Europene au verificat eligibilitatea dosarelor de candidatură și documentația depusă, au fost acceptate candidaturile a 14 orașe.
Am fost plăcut surprins de interesul manifestat de autoritățile locale pentru a găzdui acest eveniment, și de numărul mare de candidaturi. Acest lucru înseamnă, practic, că o treime din principalele administrații locale din România conștientizează importanța culturii, în sine, dar și rolul ei ca motor de dezvoltare economică. Este un pas înainte.
Pentru cei care nu au ajuns în această etapă de selecție a fost, cred eu, o experiență utilă, care le servește în continuare pentru a genera proiecte complexe, care să antreneze cât mai mulți oameni din comunitățile respective. Această experiență poate da naștere multor evenimente culturale de interes local și național, care pot aduce oameni de cultură din spațiul european și pot prezenta celorlalți patrimoniul cultural local și național. Cred că am pornit pe un drum bun, iar asta e important.
Le urez succes tuturor și îmi exprim speranța că proiectele cuprinse în toate cele 14 dosare, unele dintre ele foarte bune, vor găsi resursele necesare pentru a deveni realitate. Cred că puterea publică, asta însemnând Guvernul, Ministerul Culturii, autoritățile județene, se vor implica în susținerea acestor proiecte, din care toată lumea are de câștigat.